Tips & Tricks van Yongo

Dankzij een goede financiële opvoeding kan je als volwassene beter met geldzaken omgaan. Maar voor je kind zijn eigen inkomsten en uitgaven moet beheren, heeft het nog even tijd! Die tijd kan je gebruiken om het geleidelijk aan en spelenderwijs zelfstandig te leren omgaan met geld. 

Gezelschapsspel 

Een gezelschapsspel waarin geld een rol speelt, is een mooie gelegenheid om hier samen met je kind over te praten op een leuke manier. Bovendien geeft het je zoon of dochter de kans om te experimenteren in een veilige omgeving. Een klassieker is natuurlijk Monopoly Junior, maar je hoeft niet altijd meteen een spel te kopen. Er zijn ook spelletjes die je gratis kan downloaden zoals dit ganzenbord van Yongo. Gewoon afprinten, in elkaar steken en klaar!

Winkeltje spelen

Een winkeltje met speelgoedartikelen, een kassa en speelgoedgeld… wie heeft er zich vroeger niet mee geamuseerd. Wat dat betreft is er weinig veranderd! Dit is nog steeds iets waar heel veel kinderen zich uren mee kunnen amuseren. 

Aan dit spelletje valt ook als ouder moeilijk te ontsnappen. Een winkel heeft nu eenmaal klanten nodig! Hoeveel wil je als ouder betalen voor een speelgoedtomaat en een snede plastic brood? Aan de hand van jouw reactie leert je kind zo al wat inzicht te krijgen in wat absurd weinig en absurd veel is. En zal hij of zij met veel plezier nog wat overdrijven qua prijs om jouw reactie uit te lokken.

Als ze wat groter zijn kan je ze ook gerust eens een echt winkeltje laten organiseren. Een garageverkoop, rommelmarkt of zelfgemaakt bloemen verkopen op het strand. Ideaal om hen voor het eerst aan de slag te laten met echte centjes. Bespreek met hen wat ze gaan vragen voor de spulletjes die ze willen verkopen, maar ook wat ze met de verdiende centjes gaan doen. 

De juiste prijs

Met je kind over geld praten is een eerste belangrijke stap. Dit wil niet zeggen dat je hen meteen moet vertellen hoeveel je verdient of hoeveel je op je spaarrekening hebt staan. Maar betrek hen in de dagdagelijkse aankopen en laat je kind raden hoeveel een brood kost of dat lekkere ijsje. Laat hen ook nadenken over de kostprijs van een tankbeurt, een uitstap naar een pretpark of jullie reis samen. 

In het begin zal je ongetwijfeld de meest gekke bedragen te horen krijgen en, maar na een tijdje zal je kind betere inschattingen kunnen maken.

Quiz

Kent jouw kind de kleuren van de eurobriefjes? Kan het met munten en briefjes het juiste bedrag samenstellen om iets te kopen? Weet het ongeveer hoeveel een huis kost?

Kinderen van de lagere school kunnen met deze online quiz testen hoeveel ze al over geld weten. Er zijn vragen op maat van elk leerjaar. 

Hoeveel weet jouw kind al over geld?

Doe hier de test

Zakgeld

Lagere schoolkinderen kan je de eerste stappen laten zetten met een beetje (cash) zakgeld. Zo kunnen ze eens een snoepje of een speelgoedje kopen. Naarmate ze ouder worden, trek je het bedrag, de verantwoordelijkheid en de vrijheid op.

Hoeveel controle hoe je daarbij als ouder? Veel tot redelijk veel. Als rekenen vlotter gaat en het kind zich verantwoordelijk toont, kan je de controle wat meer lossen. Is dat niet zo, dan blijf je begeleiden. Laat het kind wel zoveel mogelijk zelf doen: beslissen, betalen en wisselgeld berekenen.

Zichtrekening

Voor kinderen vanaf 12 jaar kan je een zichtrekening met bankkaart openen. Zo leren ze ook omgaan met geld dat ze niet zelf in handen hebben. Betalen met een bankkaart maakt uitgaven immers minder tastbaar. En ook daar moeten ze mee leren omgaan. 

Jouw rol als ouder? Hou het vanop afstand in de gaten en grijp in als het misloopt. Het moeilijkste is misschien wel je kind fouten durven laten maken. Een slechte koop, een uitschuiver, impulsaankopen… je ziét het gebeuren en je laat het gebeuren. Tenzij het al heel veel is gebeurd: dan is het natuurlijk tijd om terug de controle te grijpen. Maar feit is natuurlijk dat je niets kan leren zonder te oefenen, en dat geldt ook voor geld.

Apps 

Gezond financieel gedrag begint bij een goed inzicht en daar bestaan ook hulpmiddelen voor. 

Voor jongere kinderen is er bijvoorbeeld Yongo van AG Insurance. Yongo is een spaar-en beleggingsplatform, met daaraan gekoppeld een handige app voor ouders en kinderen om te sparen voor dat must have - cadeau of gewoon voor de toekomst. En wat écht handig is, is dat vrienden en familie lekker kunnen meedoen! Gedaan met de envelopjes met centen! Noem het een soort crowdfunding voor kinderdromen..

Al vanaf 16 jaar kunnen ook jongeren de gratis Cake app gebruiken. De app maakt automatisch overzichten van de categorieën en winkels waar ze het meeste geld spenderen. Via cashflow overzichten zie je ook in één oogopslag of inkomsten en uitgaven in balans zijn. Ook het spaargedrag kan opgevolgd worden.
Zo krijgen ze een beter inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Bij bepaalde winkels kunnen ze bovendien automatische cashback kortingen krijgen wat hen ook prijsbewuster doet winkelen.

💡Gebruik je de Cake app? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Als je begint te sparen of beleggen voor je kind met Yongo dan krijg je een Cake cashback Reward van €10 van zodra je je eerste storting van minstens €10 doet. Meer info.