LUKOIL was één van de allereerste commerciële partners van Cake en heeft al succesvolle campagnes lopen sinds de lancering van de Cake app begin 2020.

LUKOIL

Met meer dan 5.000 tankstations is LUKOIL actief in meer dan 20 Europese landen. In België heeft LUKOIL 180 tankstations. 

LUKOIL garandeert altijd de scherpst mogelijke prijzen aan de pomp, zonder getrouwheidskaarten of ingewikkelde puntensystemen. 

De campagne

LUKOIL heeft in België 2 types campagnes lopen.

Een acquisitie-campagne waarbij er een korting wordt toegekend aan nieuwe LUKOIL klanten. Die werden gedefinieerd als Cake gebruikers die de afgelopen 3 maanden geen enkele betaling bij LUKOIL deden. De cashback korting die deze nieuwe gebruikers krijgen bij hun eerste tankbeurt varieert van €1 bij een betaling vanaf €30 en loopt op tot €4 bij een tankbeurt vanaf €70.

Daarnaast loopt er ook permanent een loyalty-campagne.
Alle Cake gebruikers die in het verleden een betaling hebben gedaan bij LUKOIL krijgen op elke tankbeurt vanaf €30 een cashback korting van 0,75% met een totaal maximum van €0,75 per tankbeurt. LUKOIL heeft geen eigen getrouwheidskaart of -systeem en kan hiermee op een zeer makkelijke manier de effecten van een loyalty campagne testen. 

De commerciële partner bepaalt zelf wat de voorwaarden zijn die gelden om een cashback Reward te krijgen. Dit hangt af van hun eigen doelstellingen. Op basis van die voorwaarden gaat de Cake app automatisch alle geanonimiseerde banktransacties screenen. Val je als Cake gebruiker, op basis van je transacties, binnen de doelgroep dan krijg je de Reward aanbieding te zien in de app.

Resultaten: Acquisitie

✅ 4,3% Conversie

Met de targeting die LUKOIL heeft ingesteld was bij de start van de campagne ongeveer de helft van het totale Cake gebruikersbestand een potentiële nieuwe klant. Deze gebruikers kregen dan ook een aanbieding van LUKOIL te zien in hun Cake app. Van alle gebruikers die in 2021 de aanbieding ontvingen, gaat gemiddeld 4,3% over tot een aankoop. 

✅ 28 ROAS

Cake werkt op basis van no cure no pay. Als partner betaal je enkel voor de conversie van nieuwe klanten die het offer effectief gebruiken. Voor LUKOIL resulteerde dit in een ROAS (Return on Ad Spend) van 28. Dit wil zeggen dat voor elke €1 die in de campagne wordt geïnvesteerd een omzet van €28,4 wordt gerealiseerd.

✅ 10% Groei in marktaandeel

De acquisitie campagne levert ook een duidelijke groei in marktaandeel op. Het marktaandeel binnen de groep van de Cake gebruikers nam op een jaar tijd toe met meer dan 10%.

Resultaten: Loyalty

✅ 33,5% Conversie

Van alle gebruikers die in 2021 de aanbieding ontvingen, gaat gemiddeld 33,5% over tot een aankoop. 

✅ Meer klantentrouw

De groep trouwe LUKOIL klanten (minstens 7 op 10 tankbeurten bij LUKOIL) is groter bij gebruikers die de cashback aanbieding kregen dan bij gebruikers die de aanbieding nog niet kregen (15% versus 9%).

✅ Minder churn

Dankzij de loyalty campagne is LUKOIL er ook in geslaagd om de maandelijkse churn op een lager niveau te brengen dan die van de concurrentie. LUKOIL heeft meer klanten die binnen de 90 dagen opnieuw langskomen dan zijn voornaamste concurrenten.

Dankzij Cake hebben we nu een beter en waardevol inzicht in het gedrag van onze klanten. Bovendien kunnen we een heel eenvoudige manier nieuwe klanten aantrekken en trouwe klanten bedanken met een extra korting bovenop onze reeds lage prijzen.

Ivo Hoskens, Deputy Manager LUKOIL Western Europe

Co-branding campagne

Om de lopende campagnes kracht bij te zetten besloot LUKOIL om hier ook in de Belgische tankstations zelf extra visibiliteit aan te geven. Van midden februari tot eind april werd een co-branding campagne opgezet samen met Cake; er werden diverse materialen ingezet, waaronder banners, flyers, pump toppers, displays en windmasters.

Voor LUKOIL klanten is het installeren van de Cake app een kans om te genieten van een automatische bijkomende korting bij elke tankbeurt op de reeds voordelige prijzen LUKOIL.

Nieuwe klanten werden via grote banners bij de inrit van de 180 LUKOIL-stations via de korting getriggerd om LUKOIL en Cake te ontdekken.

Voor LUKOIL is het interessant om zoveel mogelijk van hun klanten de Cake app te laten gebruiken. Dit laat immers toe om via Cake Insights gebruikersprofielen en klantengedrag te analyseren.

Bij Lukoil zoeken wij steeds manieren om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te belonen voor hun trouw. Cake biedt een uniek platform dat onze klanten een direct voordelen oplevert bovenop de lage Lukoil prijzen.

Els Ruyssen, Marketing Manager LUKOIL

De campagne had een versterkende effect op de reeds positieve resultaten van de lopende cashback campagnes. 

In onderstaande grafiek zien we dat de klanten die aangetrokken worden door de campagne in februari, maart en april nadien ook significant meer bij LUKOIL tanken dan bij concurrenten.

Wegens succes werd de campagne in de zomer van 2021 herhaald.