Behalve tekenen kun je - natuurlijk - ook gummen in Photoshop Elements. En dat kan dan weer leiden tot creatieve uitspattingen. Onderstaand artikel is afkomstig uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

Sinds de introductie van maskers is het tijdperk van de gum een beetje voorbij. Maar goed, niet iedereen werkt met maskers en het gumgereedschap spreekt nu eenmaal voor zichzelf: overbodige pixels wegpoetsen. De Engelse benaming is eraser, vandaar dat de gum te activeren is met de letter E. In vergelijking met het gewone penseel ontbreekt de optie Penseelinstellingen, hier bepaalt u dus de vorm van het penseel via de keuzelijst en het penseeltype: kies type Penseel als u een gum met zachte randen wilt en de modus Potlood of Blok voor een gum met harde randen.

Het gummetje doet twee verschillende dingen, afhankelijk van de ondergrond: op de achtergrondlaag schildert deze met de achtergrondkleur en op een gewone laag met transparantie. In het laatste geval ontstaat er een gat waar een onderliggende laag doorheen zou kunnen schijnen. Door de dekking te variëren en een gum met zachte randen te kiezen, kunt u een geleidelijk 'ozongat' creëren. Als u in het deelvenster Lagen de optie Transparante pixels vergrendelen inschakelt, gedraagt de gum zich juist weer zoals op een achtergrond: er wordt geschilderd met de achtergrondkleur. Dit gezegd hebbende blijven we voorstander van de maskermodus, al is het maar omdat u dan wel over de optie Penseelinstellingen beschikt.Continue reading "Gummen in Photoshop Elements"