Bazı Excel kullanıcıları bir Excel formülünde Dolar işaretleri gördüğünde, bu genellikle makul miktarda kafa karışıklığına neden olur. Yeni başlayan birçok Excel kullanıcısı genellikle bu öğrenmeyi atlayacaktır, ancak dürüst olmak gerekirse, bir Excel analisti olarak ilerlemek veya Excel'i harika araçlar oluşturmak için kullanmak istiyorsanız, Dolar işaretlerinin ne için olduğunu ve nasıl kullanılacağını anlamalısınız. Bu işareti kullanmanın gayet basit olduğunu size göstereceğim. Bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulacaksınız.

Şuna benzeyen bir formül görürseniz:

=B3 * $A$1

Bu, Excel formülünde Dolar işareti kullanıldığı anlamına gelecektir.

Dolar işaretleri neden kullanılır?

Dolar işaretleri Mutlak Referansları belirtmek için kullanılır. Şimdi bu ifade çok yardımcı olmayabilir, ancak ne demek istediğimi anlamak için, bir Göreli Referans (Dolar işareti yok) veya bir tür Mutlak Referans (Dolar işaretleri dahil) kullanarak bir hücre konumuna referans vermenin iki yolu vardır.

Excel'de hücre sabitleme için dolar işareti kullanılır.

Göreceli referans

Göreli Başvuru, Excel formüllerinde varsayılan seçenektir. Herhangi bir temel Excel formülü oluşturduysanız, muhtemelen bu yöntemi kullandınız, muhtemelen onu kullandığınızın farkında değildiniz, ancak formülünüzde bir hücreye, örneğin A1'e başvurduysanız ve Dolar işaretiniz yoksa bana güvenin. sonra bir Göreli Referans kullandınız.

Göreli Başvuru, Excel'in formülün altında yatan anlamı nasıl anlayabildiğini ve formülü diğer hücrelere sürüklediğinizde veya kopyaladığınızda diğer hücreler arasında otomatik olarak çevirebildiğini açıklar.

A sütunundaki sayıları ele alalım. Yukarıda gibi sütundaki sayıları C sütununa kopyalamak istiyoruz. C1 hücresine =A1 yazıyoruz. Ardından + sembolüne tıklayarak aşağı doğru tüm alanları kopyalıyor. Excel bizim için formülü göreceli olan ilgili satırla güncelliyor.

Peki A1 sütunun sabit kalmasını ve kopyaladığımda tüm değerleri A1 hücresinden almasını istersem ne yapacağım. İşte burada Excel hücre sabitleme yapmam gerekiyor.

Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi A1 hücresini sabitlemek için $A$1 yaptık. Bu şekilde hücreyi sabitlemiş olduk.

Ayrıca Excel'de hücre sabitleme dışında sadece sütun ve sadece satır sabitleme de yapabilirsiniz.

Excel Sütun Sabitleme

Sabitlenecek satırın başına gelerek $ işaretini satırın başına ekleyin.

Örneğin A Sütununu sabitlemek istiyorum. Yazmam gereken formül şuna benzeyecektir.

=$A1

Excel Satir Sabitleme

Excel'de sütunlar sabitleneceği gibi satırlarda sabitlenebilir. Bunun için sabitlenecek satır numarası başına gelip $ sembolü kullanılır.

=A$1

Özetleyecek olursak;

Sabit noktayı ayarlamak için hücre referansının düzeltmek istediğiniz bölümünün önüne bir Dolar işareti ($) ekleyin, örneğin:

=$A1…. Bu, A Sütunun sabit nokta olduğu anlamına gelir, çünkü Dolar işareti Sütun harfi A'dan önce gelir. Bu formülü çalışma sayfasında herhangi bir yere kopyalar veya sürüklerseniz, her zaman Sütun A'ya başvurur. Satır, formülün nerede olduğuna bağlı olarak değişir ve kopyalanır.

=1$…. Bu, Satır 1'in sabit nokta olduğu anlamına gelir, çünkü Dolar işareti Satır numarası 1'den önce gelir. Bu formülü çalışma sayfasında herhangi bir yere kopyalar veya sürüklerseniz, her zaman Satır 1'e başvurur. Sütun, formülün bulunduğu yere göre değişir. kopyalanır.

=$A$1…. Bu, Sütun harfinden ve Satır Numarasından önce bir Dolar işareti olduğundan, Hücre A1'in sabit nokta olduğu anlamına gelir. Bu formülü Excel çalışma sayfasında nereye kopyalarsanız veya sürüklerseniz sürükleyin, her zaman Hücre A1'e başvurur.