Aktif matrisli OLED (AMOLED), mobil cihazlarda, dijital kameralarda, medya oynatıcılarda ve televizyonlarda kullanılan bir görüntüleme teknolojisidir. Pikselleri adreslemek için aktif matris kullanır ve organik bileşiklerin elektrolüminesan malzeme oluşturduğu belirli bir tür ince film teknolojisini kullanır. AMOLED, aktif matris organik ışık yayan diyot anlamına gelir.

AMOLED ekran, ince film transistör (TFT) dizisine entegre edilmiş veya bu diziye yerleştirilmiş piksellerden oluşur. OLED teknolojisi temel olarak organik bileşikleri yayan bir electroluminescent tabakası olarak kullanan bir LED'dir. Organik bileşik, bir elektrik akımının geçişine tepki olarak üretilen ışığı kullanır.

TFT'ler, diğer pikselleri adreslerken piksel durumunu aktif olarak korumak için anahtarlama cihazları görevi görür. Kullanılan iki yaygın TFT arka panel teknolojisi, kristal olmayan ince film silikon ve polikristal silikondur. Bu teknolojiler, esnek plastik yüzeyler için aktif matris arka planlarının imalatına yardımcı olur. Esnek plastik yüzeyler, esnek AMOLED ekranların üretilmesinde çok önemlidir.

AMOLED teknolojisi, pasif matris muadilinden daha yüksek bir yenileme hızı sağlar ve daha az güç tüketir. Bu avantaj, mobil cihazların üretiminde tercih edilen teknoloji olma konusunda ona bir avantaj sağlıyor. Diğer avantajlar:
Daha yüksek algılanan parlaklık.
Daha yüksek kontrast oranı, doğrudan güneş ışığında okumak sorun yaratabilir.
Geleneksel ekranlara kıyasla daha geniş görüntüleme açısı.
AMOLED'in en büyük dezavantajlarından biri, kullanılan organik bileşiğin sınırlı ömrüdür. Mavi OLED'ler, 14.000 saat sonra parlaklıklarını yarıya indiriyor. Bu, 25.000 ila 40.000 saat sonra genellikle yarı yarıya kararan geleneksel LCD'lerle karşılaştırılır.