De fashion markt beweegt als nooit tevoren. De lockdown heeft in 2020 gezorgd voor een e-commerce groei in Belgiƫ. En ook de tweedehandsmarkt floreert, gevoed door een groeiend gevoel voor duurzaamheid en scherper ecologisch bewustzijn. Maar ook prijsbewuste consumenten grijpen sneller naar 'afdankertjes' of 'pre-owned' kleding.

Het aandeel kledingaankopen in het totale gemiddelde gezinsbudget nam in 2020 met meer dan een vijfde af ten opzichte van 2019. Dit laat zich verklaren door een lichte daling van het aantal mensen dat kleding kocht, maar vooral door een lager besteed bedrag.

Vanaf midden 2021 herstelt de markt zich geleidelijk. De resultaten van het derde kwartaal overstijgen zelfs die van dezelfde periode in 2019. Dit betekent echter niet dat alles terug als vanouds is. De coronacrisis was een katalysator voor trends die eerder al aan de horizon kwamen piepen.

E-commerce kreeg omwille van de verplichte sluiting van de winkels een enorme boost. Maar ook nu de maatregelen terug geschroefd zijn, nemen de online verkopen nog steeds een grotere hap uit de omzet dan voor de coronacrisis.

Alle campagnes om de Belgische en lokale retail te steunen ten spijt, tijdens de lockdown kregen de lokale retailers het extra hard te verduren. Ze zijn er intussen wel in geslaagd om hun aandeel in totaliteit terug op het niveau van voor de crisis te brengen.

De tweedehands fashion markt kent dan weer een spectaculaire groei, gedreven door gebruiksvriendelijke re-commerce platformen zoals Vinted. Het aantal tweedehandskopers verdrievoudigde op twee jaar tijd. Daarbovenop gaven ze in 2020 gemiddeld ook nog eens 70% meer uit dan het jaar voordien. 

Tweedehands kopers blijken eerder jong en vrouwelijk te zijn. En ze spenderen zo'n 50% meer dan de gemiddelde Belg aan kleding. Ze knabbelen hierbij steeds meer aan de omzet van voornamelijk de fast fashion retailers. Zullen zij naarmate ze ouder worden zich blijven wenden tot tweedehandsartikelen en zal de markt zo, samen met hen, matuur worden?

Cake Insights biedt realtime inzichten op basis van echt klantengedrag om de vinger aan de pols te houden van alle schommelingen en trends in de markt.

Vraag het volledige rapport (35 blz) nu gratis en vrijblijvend aan.