Je kunt cellen filteren, en van die gefilterde selectie een subtotaal in Excel berekenen. Hoe dat in z'n werk gaat leest u hieronder. Afkomstig uit mijn boek Gegevens verwerken in Excel.

Als je een kolom in een tabel optelt met de functie SOM en je gaat die tabel filteren, dan zal de uitkomst van deze optelling altijd gelijk blijven: je ziet altijd het totaal van alle rijen, ook de niet-gefilterde getallen worden meegeteld. Wil je alleen de getallen optellen die gefilterd zijn, gebruik dan de functie SUBTOTAAL. Deze functie berekent een subtotaal in een lijst of database.


subtotaal in Excel berekenen

Syntaxis van SUBTOTAAL

=SUBTOTAAL(functiegetal; gebied)

Als functiegetal geef je een getal van 1 tot en met 11 op, of van 101 tot en met 111, dat aangeeft welke functie moet worden gebruikt, zie de volgende tabel; na de puntkomma verwijs je naar een gebied van cellen.


subtotaal in Excel berekenen

Deze functie is vooral praktisch als je een lijst gaat filteren. Deze laat het totaal zien van alleen de gefilterde rijen (of een andere berekening).

De tabel in dit voorbeeld heeft 300 rijen. Typ twee rijen lager, dus in C302, de formule:

=SUBTOTAAL(9;C1:C300)

Het functiegetal is 9, dus de functie SOM wordt gebruikt. Deze formule telt het aantal verkochte artikelen op.

Schakel vervolgens het filter in. Klik op de pijlknop bij Land; er gaat een menu open met alle landen. Schakel (Alles selecteren) uit, schakel bijvoorbeeld België in en klik op OK; je ziet hierna alleen de gegevens van België. De formule onderaan telt nu de aantallen van België op. Excel aan het werk Gegevens verwerken in Excel

Klik je bovendien op de pijlknop bij Product en kies je van de fietstypen alleen VTT (vélo tout terrain, mountain bike), dan zie je alleen de VTT's die verkocht zijn in België. De formule onderaan telt dan het aantal VTT's in België op.

Schakel je in het menu Land bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje in, dan geeft de formule de totalen van deze beide landen.

De 9 vooraan in de formule geeft aan dat je de gefilterde gegevens wilt optellen. Kies je daar een 1, dan krijg je het gemiddelde van de gefilterde records, met een 4 zie je de grootste waarde en met 5 de kleinste waarde daarvan.

De functie SUBTOTAAL is bedoeld voor kolommen met gegevens en voor verticale gebieden, want het wegfilteren of verbergen van rijen is van invloed op het subtotaal.

subtotaal in Excel berekenen

Met de functie SUBTOTAAL tel je alleen de getallen op van het gefilterde land.

Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.

Gegevens verwerken in Excel

Gegevens verwerken in ExcelLeuke tip? Je vindt er nog veel meer in het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim De Groot, want gegevens importeren in Excel vanuit Word is slechts een van de vele mogelijkheden. Met Excel kun je behalve rekenen ook gegevens bijhouden. Die kunnen in een eenvoudige tabel staan of in een professionele database. Vervolgens wil je die gegevens op een bepaalde manier op een rij zetten, verbanden zien, ze analyseren en conclusies trekken. Dat leer je in dit boek. Je hoeft hiervoor niet veel ervaring met Excel te hebben. De voorbeelden in dit boek worden helder uiteengezet, zodat je ze kunt aanpassen voor je eigen werk. Kortom: prima leesvoer voor een ieder die ook eens wat andere mogelijkheden van 's werelds meest bekende spreadsheet wil leren kennen.