Het bijstellen van de kleurtemperatuur in Snapseed is zo gebeurd. Weg met te warme of koude plaatjes! Deze tip is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Snapseed.

Om te beginnen eerst eens antwoord op de vraag 'Hoe komen we aan de term kleurtemperatuur?' Als u een stalen spijker met een gasbrander zou verhitten, wordt hij op een gegeven moment rood. Dat betekent dat hij rood licht gaat uitzenden, anders zouden we dat niet kunnen zien. Stoken we de spijker nog heter, dan wordt hij oranje of zelfs geel. In theorie zou hij ook witheet kunnen worden, maar tegen die tijd smelt het staal.

Een extreme vorm van verhit metaal vinden we in een gloeilamp, waarin de gloeidraad tegen verbranden wordt beschermd door een gas. Naarmate de temperatuur toeneemt wordt de kleur van licht witter, tot koel-blauw toe.

's Morgens vroeg en tegen zonsondergang hebben we vrij rood, 'warm' licht. Dat komt doordat het zonlicht een langere weg door de atmosfeer aflegt, die blauw absorbeert. Overdag is er wit licht, maar onder een bewolkte hemel of in de schaduw is er extra koel, koud licht, zoals in de foto hieronder. Bij een gloeilamp is er warm, oranjerood licht.

kleurtemperatuur in Snapseed

Koel licht bij een bewolkte hemel.

Read more of this post