Wat is er nu sexy aan datums en tijdstippen in Excel? Je noteert ze in een lijst meestal als saaie aanduidingen. Maar wist je dat je er ook reuze-interessante berekeningen mee kunt maken? Om bijvoorbeeld te zien welke leeftijd iemand op dit moment heeft. Of je trekt twee tijdstippen van elkaar af om het aantal gewerkte uren aan de weet te komen. Hoe, dat doen we in het boek Datum en tijd in Excel uit de doeken.

Datum en tijd

Het werken met datum en tijd bestaat uit twee delen: een deel over datums en een deel over tijd (je had al zo'n vermoeden).

In het deel over datums kun je 'losse' datums prikken (als op een kalender) en een periode berekenen. Wil je weten wanneer Pasen over drie jaar valt, op welke dag van de week het Kerst is, wanneer het Ramadan is, Koningsdag, Moederdag enzovoort? Geef een willekeurig jaar op en Excel zet de feestdagen op een rij. Je leest hoe je een jaarkalender maakt, hoe je het weeknummer van een datum vindt en de wanneer jouw AOW begint. Moet je een lijst verwerken met datums in de Amerikaanse schrijfwijze, dan zet je die snel om naar de Nederlandse notatie. Read more of this post