Voor de meeste mensen is de smartphone een apparaat dat je op je lijf draagt zolang je wakker bent. Hij heeft de portemonnee en de autosleutels overtroffen in relevantie. Dat betekent dat de smartphone altijd direct tot je beschikking staat. Dat is de grootste reden om een hem als camera te gebruiken: je kunt niet misgrijpen. Hieronder vind je wat snelle tips voor betere foto's met je smartphone, tips om alles uit je smartphone-camera te halen. Ze komen uit mijn zojuist verschenen boek 'Smartphone fotografie'.

Foolproof

Een DSLR- of systeemcamera moet je bewust "van stal halen" om ermee aan de slag te gaan. Batterijen opladen, kaartje formatteren, lenzen inpakken, etc. Dat maakt het hoogdrempelig. Die drempel heeft de smartphone niet. Je hoeft hem tegenwoordig niet eens te ontgrendelen om er een beeld mee te kunnen schieten. Hij is altijd klaar om te gaan. De batterij is (voldoende) opgeladen, het kaartje is nooit vol en de lens/ lenzen zitten ingebakken in de smartphone. Bovendien is elke smartphone foolproof, wat betekent dat ook uw tante de digibeet er zonder moeite mee kan fotograferen.
In de loop van de jaren is de rol van de smartphone veranderd. In de zero's was telefoneren nog de corebusiness, nu is dat fotograferen, appen en sociale media geworden. En oh ja, je kunt er ook nog mee bellen.Continue reading "Haal alles uit je smartphone-camera"